Akne

A tinédzserek betegsége. A pattanásos kórkép enyhe fok esetén zsír és fűszerszegény étrenddel, szárító kezeléssel egyensúlyban tartható...

Allergia

A gyermekek immunrendszere ca. 10 éves korukra teljesedik ki, allergiavizsgálatot csak speciális esetben végeznek (a légúti allergiákat kivéve, melyeket a tüdőgondozókban vizsgálnak ki)

Bőrdaganatok

Általában jóindulatúak, de nem mindegy, hogy mi várható a későbbi életkorban. Ezért a gyermekek bőrét is rendszeresen ellenőriztetni kell dermatoszkóppal. A 2 cm-nél nagyobb, születéskor meglévő anyajegyeket műtétileg...

Bőrgyulladás

lehet irritatív bőrfolyamat, melyet kemikáliák kontakt hatása idéz elő (még nem allergia).

Csalánkiütés:

A csalánkiütést sokszor gyümölcs fogyasztása okozza, máskor felszívódási (emésztési)zavar, de gondolni kell esetleges bélférgesség lehetőségére is. Utóbbi esetében a vérképben magas az eosinophil sejtek száma (akár 20 % is lehet).

Csípések

amelyek jellegzetesen csoportosan vagy gyöngysorszerűen helyezkednek el és sokszor fel is hólyagosodnak.

Egyéb bőrbetegségek

Ezen speciális esetekben, a különféle szindrómák felismerésénél, vagy autoimmun és más súlyosabb kórképek gondozása esetén gyermekbőrgyógyász szakorvos tudására van szükség!

Gombás fertőzések

A testfelszínen előforduló gombás fertőzések: kokárda alakú gomba, valamint az állatok által terjesztett kutya-, illetve macskagomba (kórokozó: mikrosporia).

Ekcéma

A túlzott tisztítás is árt, a bőr kiszáradása kellemetlen érzéssel jár. A bőr irritálása kapcsán a sejtekből viszketést okozó biogén aminok szabadulnak fel, melyek a viszkető érzést fenntartják.

Hajas fejbőr betegségei

Többek között: diffúz hajhullás,foltos hajhullás,gombás fertőzés,lelki háttér... Nem egyszerű helyreállítani az egyensúlyt, megoldani a problémát.

Herpesz

tünete a viszkető-égő érzéssel járó hólyagcsoport. A gyermekkori herpeszes fertőzéseket többnyire a herpeszvirus 1-es típusa okozza.

Kiütéses fertőző betegségek

Bárányhimlő, rubeóla, kanyaró, ötödik fertőző betegség, kéz-láb-száj betegség

Ótvar

A száraz bőr, a csípések, stb. viszketnek, és amit a gyermekünk elvakar, az el is fertőződhet.

Sömörök

Övsömör és pikkelysömör

Szemölcsök, vírusos növedékek

Közönséges szemölcs (népies neve tyúkszem): többnyire a HPV 2 és 4 okozza, a futószemölcsöt is HPV vírus okozza.

Ápolás, gondozás: „Legdrágább kincsünk a gyermek!”

A kisbabáktól kezdve minden gyermeket megvizsgál a bőrgyógyász és a rutin esetekben tudja a megoldást. A kisbabák bőre finomabb, könnyebben kiszárad, a szőke és a kék szeműek bőre különösen hajlamos az ekcémára. A gyermekkori ekcéma (atópiás bőrgyulladás) rendszeres kezelést és orvosi ellenőrzést igényel, csakúgy, mint a pikkelyes sömör. A rendszeres orvosi ellenőrzés, azaz gondozás jelentősen hozzájárul a krónikus bőrfolyamatok egyensúlyban tartásához, illetve tünetmentesítéséhez.