Legdrágább kincsünk

Legdrágább kincsünk, a gyermek

Ápolás, gondozás:„Legdrágább kincsünk a gyermek!”

A kisbabáktól kezdve minden gyermeket megvizsgál a bőrgyógyász és a rutin esetekben tudja a megoldást. A kisbabák bőre finomabb, könnyebben kiszárad, a szőke és a kék szeműek bőre különösen hajlamos az ekcémára. A gyermekkori ekcéma (atópiás bőrgyulladás) rendszeres kezelést és orvosi ellenőrzést igényel, csakúgy, mint a pikkelyes sömör. A rendszeres orvosi ellenőrzés, azaz gondozás jelentősen hozzájárul a krónikus bőrfolyamatok egyensúlyban tartásához, illetve tünetmentesítéséhez.

A vörös hajúak bőre még érzékenyebb, fényre is különösen érzékeny: még 50 plusz faktoros fényvédővel kenve is limitált legyen a napozás. Egyetlen gyermekkori napégés elegendő, hogy a későbbi évek folyamán kialakuljanak a szeplők kialakulása. Ugyanakkor a naptól való elzárkózástól is óva intek mindenkit: a D-vitaminképződéshez szükség van napsütésre (egészséges barna szín).

A „kicsi” négykézláb ismerkedik a tárgyakkal, mindent végig kóstol (tízszer több alkalommal teszi ezt, mint mi észre vennénk). A környezeti allergénekkel ismerkedve alakul ki az immunrendszere. Legyünk türelemmel, elegendő az átlagos környezeti hygiene. Lehetőleg ne tartsunk állatokat és mérgező levelű növényeket a lakásban! A lélek kivetül a bőrre: a rossz házasság és a válás, az egyik szülő hiánya lelki sérülést okoz a gyermeknél minden második családban!

Többnyire nem hiszti az ő viselkedésük, sokszor valóban nagyon félnek tőlünk, fehér köpenyesektől. Ha látom, hogy a gyermek fél, meg szoktam mosolyogva jegyezni, hogy „csak akkor kaphatsz szurit, ha kérsz, mert szuri nekünk is kevés van és nekünk is szükségünk van rá!” Érteni kell a gyermekek nyelvén. Lassan kell beszélni velük, jobban megértik. Ezt a munkát a türelem, szeretet, gondos megfigyelés jellemzi, hiszen a kis gyermekekkel nem könnyű kommunikálni, meg kell nyerni (pl. matricával) a szeretetüket.

Végül dr. Török Éva professzor asszonyra emlékezem, aki tudását megosztotta velünk:

„Nem tudom, milyennek tűnök a világ szemében, de magam előtt olyan vagyok, mint a tengerparton játszó gyermek, aki játék közben egy-egy kagylót, csigát talál az igazság óceánja előtt.” 

„Ne aggódjatok a holnap miatt, a holnap gondoskodik majd magáról! …!”    (dr. Noll Juditnak köszönhetem ezen idézeteket.)

 Mindenki szerette, de főleg a gyermekek!