Tyúkszem

Tyúkszem

TYÚKSZEM: közönséges bőrkeményedés, a kifejezetten nyomásnak kitett bőrfelületeken képződik. – A vírusos növedéket sokszor tévesen tyúkszemnek nevezik.

Hogyan jön létre? A csecsemő talpa ugye milyen jó „husikás”? Mert még nem viselt cipőt! A kemény és vékony talpú lábbeliktől a talpon, talpszélen bőrkeményedések alakulnak ki. A túl passzentos cipőtől a kislábujjon képződik bőrkeményedés, a közepe megvastagodik és szúr, ezt felpuhítás után bőrvágó ollóval lehetséges lenyírni. A szűk cipők összeszorítják a lábujjakat. Ettől először a bőr alatti szövetek sorvadnak el, majd a krónikus nyomástól – a szemben lévő lábujj kisízülete hatására ­- képződő bőrkeményedés (=tyúkszem) elkezdi a csonthártyát nyomni. Így gyullad be a lábujj belső része, leggyakrabban az V. lábujjon. Hogyan lehet megelőzni? Betétek viselésével. A cipők mérete, hogy a betét beleférjen, fél-egy számmal legyen nagyobb. A cipőkbe filcanyagból készült betét helyezhető (régen Flóra-ped néven forgalmazták, ma egyes piacokon vásárolható), használatával kényelmesebb lesz a járás. Ez a betét mosható, méretre vágható és higiénikus. Komolyabb harántsüllyedés („lúdtalp”) esetén az ortopéd betét segít, mely gyógyászati segédeszköz boltokban vásárolható. Lehet számítógépes méretfelvétel alapján készült és sokk-rezisztenciás beépítésű sarokrészes betéteket is kapni. Otthoni papucs talpa legyen kb.2 cm vastag és rugalmas anyagú. Gondosan nézzük át cipőinket, fontos a kellemes járás. A főpróba egy szép, de tempós gyalogtúra, ahol a túl bő cipő is feltörheti a lábunkat. Vigyünk magunkkal tartalék zoknit, és sebtapaszt is. Konzervatív kezelés: heti rendszerességgel felpuhítás, pedikűrözés sebzésmentesen. A levékonyított részt kenni, sebtapasszal egy-két napig védeni szükséges. Mikor kell operálni? A fájdalmas tyúkszemek egy részében az ujjon lévő bőrkeményedés alatt pici nyálkatömlő (=bursa: cisztaszerű elváltozás) helyezkedik el. Ez begyullad, és cipő nélkül is ég, fáj. Elfakadhat, de ez nem oldja meg a problémát, a végső gyógyulást a nyálkatömlő (=bursa) helyi érzéstelenítéssel történő kiirtása jelenti. Előhűtés után az injectió óvatos és lassú beadása tökéletes zsibbadást biztosít és a kisműtét után minimális az utófájdalom. A nap hátralévő részét célszerű felpolcolt lábbal otthon, pihenéssel tölteni. Egyszerű bőrkeményedést nem szabad operálni, mert a csonthártya megsérülhet!

Utókezelés: Három napig a kezelést Neomagnolos fertőtlenítő áztatással kell kezdeni (1 liter hűs vízbe 1 tablettát kell tenni). Ezt követően Betadine ecsetelés és sebhintőporos sebtapaszos leragasztás naponta kétszer szükséges. A harmadik naptól már csak este szükséges az áztatás, és éjjelre nem szükséges bekötni, így a varasodást segítjük.

Az indiánok lábuk állapotára kényesek voltak, náluk – többek között – ez volt a hosszú élet titka! (Lesz-e valaha egészséges, egyszersmind divatos női lábbeli ?!)

Gyulladt tyúkszem érzéstelenítés utáni duzanattal

A nyálkatömlő (bursa)megnyitá-sakor genny űrül

Műtét után egy nappal, a gyulladás javult

Egy gyógyult eset, a műtét helye hámosodott