STI szűrővizsgálatok

STI szűrővizsgálatok

1.vérvétellel (szifilisz: –RPR, TPHA-, HIV) tisztázható:az adott pillanatban van-e bennem az adott kórokozó ellen termelődött ellenanyag. Az Országos Epidemiológiai Központban, vagy Bőrklinikán történjen a vizsgálat: így kaphatunk leggyorsabban a kérdésre választ).Az általunk javasolt labor is korrekt eredményt szolgáltat.

2.mikrobiológiai mintavétel (géndiagnosztikával mutatja ki a kórokozó DNS-t a Synlab-GenoID laboratórium)

3. Bakterológiai váladéktenyésztéshez mintavétel.

-Mikor érdemes szűrésre mennem?

Vérvételre:Fertőzésveszélyes együttlét után közvetlenül (pozitív esetben fertőzhettem az illető partnert). Ablak-periódus letelte után: vérbaj-fertőzés esetén 3-4(5-6) hét alatt, HIV fertőzés esetén 3-6(-12) hét alatt válik pozitívvá a fertőzött személy vére. OraQuick nyálteszt: pontossága 99 %, szintén nem a vírust mutatja ki, hanem csak a termelődött ellenanyagot, előnye a gyorsaság. Mindenképpen megerősítő szerológiai vizsgálatnak kell követnie, az ablak-periódusban ez a vizsgálat sem informatív (hamis-negatív eredményt ad).

GenoiD kórokozó kimutatásra: Tünetmentesen is végezzük a vizsgálatot, a vizsgálat által kimutatott kórokozók ugyanis belső szövődményeket, és még sterilitást is okozhatnak (így nevezzük a fogamzóképesség elvesztését nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is). E vizsgálatokat az állam gyakorlatilag nem, vagy csak előrehaladott nőgyógyászati esetekben támogatja. A vizsgálat a gyógyszerszedés első napjaiban is még elvégezhető, mert az elpusztult kórokozó DNS nem bomlik le azonnal. Nemi tájon lévő sebek herpeszes és szifiliszes eredete igazolható, illetve kizárható. Bár a vizsgálat kellemetlen, de sérülést, fájdalmat nem okoz, az orvos megnyugtató , korrekt segítő irányításával, felvilágosítással tud segíteni.

Bakteriológiai mintavétel („tenyésztés”): Urológus által nem magyarázható panasz lehet a dysuria (húgycsőben észlelt téves érzés) Kóros váladékozás a nemi utakban (húgycső, hüvely). Ennek a legenyhébb formája a reggeli, úgynevezett „bon your csepp”. Megoldatlan nőgyógyászati probléma esetén a komplett szűrés része lehet bakteriológiai mintavétel. Sajnos antibiotikum szedését követően 7 napon belül belül történt vizsgálat nem teljes értékű A mintavételt megelőző 7 nap alatt semmilyen lokális kezelés sem történhet.

-Hogyan történik a szűrés? A vizsgálatok sterilen történnek, fertőzést nem kaphatunk. Vérvétel karból történik. GenoID-vizsgálat: a férfiaknál 2,5 mm széles mintavevő kefécskét kell az egyenes állapotú húgycsőbe betolni kb. 2 cm-re, majd rotatioval óvatosan kihúzni. A nemi szerv külső hámjának vizsgálata fájdalmatlan, gyakran ad pozitív eredményt. Nőknél olyan, mint egy nőgyógyászati vizsgálat.Tenyésztéses vizsgálat esetén az orvos a mintavétel helyét (húgycsőnyílás, méhszáj) steril gézzel letörli. A mintavétel a steril vattás-pálcával egy kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas) – Minden testnyílásból történhet kórokozó kimutatás.

Hogyan készüljek a vizsgálatra? Vérvétel nem éhgyomorra történik. GenoID: Nem szükséges visszatartott vizelettel jönni, és nőknél a kimosakodás sem gátolja a vizsgálatot. A vizsgálat után a férfipáciensnek „kisdolognál” néhányszor minimális érzékenysége lehet. Bakteriológia: A vizsgálat előtti 7 nap alatt (bizonyos gyógyszerek esetében ez az idő 14 nap!) antibiotikus kezelés nem történhet. Férfiaknál legkorábban 4-6 órával az utolsó vizeletürítés után lehetséges vizsgálat. Nőknél „nem kimosakodott” állapotban történik a vizsgálat, de egy héttel előtte lokális kezelés se történjen (legszerencsésebb menses után közvetlenül végezni, viszont menses alatt nem vizsgálhatunk!).

-Mire kapok választ? Van-e ellenanyag a tőlem levett vérben a vérvétel pillanatában. Genoid vizsgálat a nemi utakban lévő fertőzés meglétét igazolja. A vizsgált kórokozók: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticm, Neisseria gonorrhoeae, , Trichomonas vaginalis ,Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae. Herpes simplex 1,2; HPV. –Nagy jelentőségű a nemi tájon lévő sebből treponema antigén kimutatása, még mielőtt a páciens vére pozitívvá válna (szifilisz)! Tenyésztés vizsgálat baktérium és gomba fertőzés gyanúja esetén szükséges, lehet több kórokozó is! A kórokozó milyen készítményekkel pusztítható el, illetve melyikre nem reagál (rezisztencia)

-Mikorra várható eredmény? Erről az orvos ad tájékoztatást, az értesítés módját megbeszélik. Az orvosi titoktartás adatvédelemnek megfelelő szabályai szerint bizonyos leletek interneten nem közölhetők, és a telefonban is csak arról tájékoztatunk, hogy megjött-e a lelet. Pozitivitás tényét sem közöljük, csak konzultációra kérjük vissza a beteget. Törekszünk a minél gyorsabb és korrekt tájékoztatásra.

-Mi történik ezután? Az orvosi konzultáción a leletnek megfelelően történik a terápia megbeszélése, javaslattétel partnervizsgálatra. A kórokozóval kapcsolatos GenoID kontroll mintavételt a gyógyszerkúra után legalább 2-3 héttel lehet megismételni (ennyi idő kell a kórokozó DNS eliminálódásához. Ennél rövidebb idejű kontroll hamis pozitív eredményt adhat.– Bakteriológiai kontroll mintavétel a szedést követően 2 héttel (nőknél lehetőleg menses után)javasolt. Ennyi idő kellhet a gyógyszer teljes kiürüléséhez, illetve az elnyomott (de nem meggyógyult) fertőzés ekkor lesz újra vizsgálható.

GenoID vizsgálat mintavételi eszközei

GenoID mintavevő pálca nemi szerv hám vizsgálatára

GenoID férfi mintavevő pálca 25 mm húgycső vizsgálatra

GenoID női mintavevő cervix porcióhám vizsgálatára

GenoID női mintavevő pálca 45 mm széles

Mintavételi tároló eszköz