Övsömör

Övsömör

 

Régen rettegett kórnak számított, mert hosszan tartó, erős fájdalom maradt vissza utána. Herpesz-szerű hólyagcsoportokkal kezdődik, melyek egy ideg ellátási területén sávszerűen helyezkednek el, deréktájon valóban övszerűen és féloldalasan látjuk. A gyermekgyógyász Bókay János professzor leírta, hogy ugyanaz az oka, mint a bárányhimlőnek. 1928-ban még nem volt elektronmikroszkóp!

A gyermekkorban kiállott bárányhimlő fertőzésből elraktározott vírus egy régióban, féloldalasan okoz tüneteket. A fájdalom gyakran több nappal megelőzi a kiütéseket. Leggyakrabban idősebb korban jelentkezik, amikor az immunrendszer állapota valamitől éppen legyengült. Sokszor azonban nem tudni, mi a kiváltó ok („talán megrántotta a derekát?”). Fiataloknál is előfordulhat, szerencsére a gyermekkori és az ifjúkori övsömör nem jár fájdalommal, inkább viszket. Helyi szárító kezeléssel, vírusra ható tabletta és kiegészítő fájdalomcsillapító szedésével manapság jól gyógyítható. Néhány esetben azonban még mindig szükséges a régió ideggyökét besugarazni a fájdalom megszüntetése érdekében. Komolyabb bőrtünetek esetén, ha más régióban is találunk hólyagokat, ha bevérzettek a hólyagok, illetve erősebb fájdalom esetén indokolt a laborvizsgálat az esetleges belső szervi gyulladás kizárására.

Fertőző-e az övsömörös beteg? Övsömörös betegtől övsömört senki nem kaphat! Csak bárányhimlőt! Az övsömörös sebváladék a bárányhimlő vírusát tartalmazza. Akinek még nincs bárányhimlő elleni védettsége, vagy legyengült immunhiányos szervezetű ember, az kaphat bárányhimlőt az övsömörös betegtől. Fontos tehát a lokális fertőtlenítő kezelés, nappali kötözéssel, környezeti higiénével kiegészítve. (papírtörlő használata)

Ne felejtsünk el örülni és nevetni, mert az is gyógyít!

Súlyos övsömör több szegmentumot érint

Közelebbről

A lágyékot is érinti a folyamat,gyulladt nagy területen

Bevérzett zavaros bennékű hólyagokkal

Egy idegszál területén

Megindult a leszáradás

A homloki folyamat érintheti a szaruhártyát

Szemészeti lelet negatív lett szerencsére