Nemigyógyászat

SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ BETEGSÉGEK STI (SEXUALLY TRANSMITTED INFECTIONS)

Általánosságban: Régen a nemi betegségek kitételt használták, negatív jelzői volta miatt használjuk a címben szerepelő megnevezést. Embertársunkra, aki velünk szemben ül, úgy tekintünk, hogy ő a „szenvedő” és segítségünkben bízik. Mi a titoktartást betratva látjuk el, nagy empátiával, türelmesen beszéljük meg vele a panaszát. A beteg érezze át, hogy mi segíteni akarunk: rajta is, a partnerén is! Csak így tudjuk igazán elnyerni a bizalmát, csak így tudunk igazán gyógyítani. Oralis sexszel ugyanúgy meg lehet kapni minden kórokozót, a harmadik testnyílás használatát nem jellemzem, de -hatványozottan- további komoly fertőzéseket jelent! Promiszkuitás: Aki partnereit havonta, hetente váltogatja, annak sokkal nagyobb az esélye fertőzésre, és azt hamar tovább is adja! Fokozottan érvényes ez szexmunkással történő kapcsolat esetére (eszkort, interneten „vásárolt” partner). A drogok tovább rontják az esélyeket. Az óvszer nem minden fertőzéstől véd meg (HPV!). A szűrővizsgálatokról lejjebb írok.

Kezdő orvos voltam 1979 őszén, a nosztalgia visszahúzott az egyetemre Dr. Horváth Attila professzor úr (STD) előadására: „70 féle kórokozó terjed sexuális úton” – nem túlzott. Mára lehet, hogy ez a szám jóval nagyobb.

Baktériumok: Streptococcusok (agalactiae!), E.Coli, Haemophylus influenzae és még sok más hasonló kórokozó. A húgyutakba és a nemi utakba kerülve okoznak különféle panaszokat. A fertőződésben a személyi higiénia hiányosságai is szerepet játszanak. Az elhanyagolt vizelet utócsepegés gyakorlatilag táptalajt jelent a baktériumok számára. Ezt a férfiak egy része fel sem ismeri, mint ahogy urológiai szűrővizsgálatra (kezdődő prosztata túltengés) sem gondol mindenki. Megoldás: higiénia, célzott antibiotikus terápia, partnervizsgálat.

Chlamydia, a mycoplasma és az ureaplasma: Bakteriumszerü, de annál kisebb kórokozók. Sejten belül képesek szaporodni. Becslések szerint a fertőzések 75 %-a tünetmentes, de a fertőzöttek 40 %-a esetében (tehát a tünetmentes fertőzöttek egy részénél is) a későbbiekben súlyos szövődmények (belső nemi szervi gyulladások) alakulnak ki. Extragenitális következmények is kialakulhatnak(pl. ízületi gyulladás, perihepatitis stb.). A fertőzés szövődményeként kialakulhat sterilitás mind a két nemben. A fertőzések antibiotikumokkal gyógyíthatók, de egyre több a rezisztens kórokozó. Ennek oka a nem megfelelő, az elégtelenül, vagy rendszertelenül és a nem megfelelő adagban szedett antibiotikumok. A partnerkezelés hiányosan valósul meg. Félve írom: a gátlástalan sexuális élet. Mindezek magyarázzák a világjárvány tényét.

Negyedik nemi betegség volt, és Európában, sajnos Magyarországon is megint jelen van a lymphogranuloma inguinale a kifekélyesedő lágyéki nyirokcsomóival. Ezt a betegséget is a Chlamydia trachomatis okozza. A kialakult gyulladások hegesedéssel gyógyulnak.

Gombák: Candida-csoport számos faja okoz viszkető, égő érzést, és túrós jellegű hüvelyváladékozást, esetenként a nemi szervek hámján növekvő, viszkető foltokat. A belső és a lokális „gombaölő” kezelés, a hüvelyflóra helyreállítása, havonta történő kontroll, és a partner vizsgálata a fontos.

Gonorrhoea /klasszikus kórkép: „kankó”, „tripper”, „gatyabaj” a férfiaknál pár nap lappangás után húgycsőfolyással jelentkezik. A nők esetében a tünetek kevésbé jellegzetesek, legtöbbször nem tudják magukról, hogy betegek. Legfeljebb a hüvelyváladék megváltozását érzékelhetik. Bőr-, és Nemibeteggondozóban kezelendő és ellenőrizendő kórkép. Gyakori a társfertőzés chlamydiával.

Herpesz: Az 1-es típus főleg a száj, a 2-es típus főleg a genitális infectiókért volt felelős korábban, ma már kimutathatók mind a 2 régióban. A primer fertőzés lázzal és súlyosabb bőrtünettel járhat a genitális régióban, fájdalmas nyirokcsomógyulladás kísérheti. Kialakulhat infertilitás. Vírusazonosítás géndiagnosztikai vizsgálattal lehetséges a friss lézióból, A kezelés az eredményének megfelelő antivirális terápiával történik, genitális herpeszre a hagyományos készítmények nem hatnak, emiatt gyakori a kiújulás.

HIV (Humán immundeficiencia vírus) Fertőzést követően 4 héten belül influenza vagy mononucleosis-szerű tünetcsoport alakul ki, mely spontán gyógyul. Kezelés nélkül kb. 1-10 év alatt alakul ki a súlyos immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) a legkülönbözőbb szervi megbetegedésekkel. Az ezt megelőző szakaszban a generalizált nyirokcsomók, anémia, leukopénia, hosszan tartó láz, éjszakai izzadás figyelem felkeltő. Gyanús, ha egy ismert bőrgyógyászati kórképet atípusos lokalizációban, nem típusos formában látunk, és ha a jól bevált terápiára nem reagál. Perzisztáló (folyamatosan fennálló) herpesz, súlyos gombás betegségek (tüdőgyulladással), Kaposi-szarkóma daganatai, lymphoma, szájpenész igen súlyos formája, belszervi tünetekkel. A HAART gyógyszerkombinációs terápia időben történő bevezetése a betegeknek igen komoly esélyt ad a túlélésre.

HPV azaz human papilloma virus (HPV): Több,mint 150 féle vírus tartozik ide, köztük egy tucat nagy százalékban rákkeltő, egy tucat kisebb százalékban. A látható kórképért többnyire alacsony rákkeltő rizikójú vírusok a felelősek. Kellemetlen („mert ott van a növedék”- „fertőződtem, fertőzök, hogyan?”), és sajnos vannak tünetmentes hordozók. A legújabb védőoltás (Gardasil) reménykeltő megelőzést jelent a magas rizikójú, rákkeltő („high risk”)vírusok ellen, de jó lenne egy még komolyabb vakcina. A rendszeres nőgyógyászati ellenőrzésnek csak egy bizonyos tisztasági fok esetén lehet része a HPV-szűrés. HPV-gyanús sejtek leírása a citológiai leletben még nem jelenti a HPV-szűrés megtörténtét. HPV nagy százalékban felelős nemcsak a méhszájrákos (99%) esetekért, hanem végbél, penis, mell stb. rákos megbetegedéseiért is. A kezelés lehetőségei: ecsetelés, fagyasztás, kisműtét, immunerősítővel történő „pulsustherápia” 3 havonta kontrollálva.

Nemi szemölcs: A nemi tájon lévő vírusdaganatok neve. Leggyakrabban a 6 és a 11 gyengén rákkeltő („low risk”) HPV-vírusokat mutatjuk ki, de mutattak ki együtt ezekkel rákkeltő („high risk”)vírusokat is, ilyenkor feltehetően a partner is fertőzött, szűrését javasoljuk.. A fertőződés egyik fő oka az altesti borotválkozás számtalan mikrosérülése (másik ok a promiszkuitás lehet). Több, mint tíz éve, hogy a férfiak is borotválják a nemi szőrzetet, a növedék leborotválásával, a vérrel a páciens saját magát és partnerét is fertőzi. Az uszodaszemölcs (molluscum) is egyre gyakrabban látható nemi tájon, szintén a fenti okból.

Szifilisz = vérbaj a szabadossággal ismét terjedésnek indult. A fertőzést követően 2-3 héttel pozitívvá válik a vér. Ezt megelőzően, első stádiumban a nemi szerveken fájdalmatlan seb(ek) keletkeznek, melyekhez a lágyékban nagy, fájdalmatlan nyirokcsomó(k) társul(nak). Második stádiumában különféle (a bőrgyógyász számára) jellegzetes kiütések láthatók,  és speciális nemi szemölcsök.Lehetnek itt is nyirokcsomó duzzanatok.  Harmadik stádiumában az un. gummák jelennek meg és megbetegszik a keringés, legvégül az idegrendszer. Komplikáció: Elégtelen antibiotikumszedés a tüneteket csak eltünteti, de a betegséget magát nem gyógyítja meg. Ezt a megbetegedést is a Bőr-, Nemibeteggondozókban kell gyógyítani és gondozni.

Trichomonász: Urológusok által is ismert betegség, amely a húgyutakban égő érzéssel járó gyulladást okoz. 15-30 mikronos protozoon (véglény) okozza. A fertőzöttek fele tünetmentes!

STI-SZŰRŐVIZSGÁLATOK:

1.vérvétellel (szifilisz: –RPR, TPHA-, HIV) tisztázható:az adott pillanatban van-e bennem az adott kórokozó ellen termelődött ellenanyag. Az Országos Epidemiológiai Központban, vagy Bőrklinikán történjen a vizsgálat: így kaphatunk leggyorsabban a kérdésre választ).Az általunk javasolt labor is korrekt eredményt szolgáltat.

2.mikrobiológiai mintavétel (géndiagnosztikával mutatja ki a kórokozó DNS-t a Synlab-GenoID laboratórium)

3. Bakterológiai váladéktenyésztéshez mintavétel.

-Mikor érdemes szűrésre mennem?

Vérvételre:Fertőzésveszélyes együttlét után közvetlenül (pozitív esetben fertőzhettem az illető partnert). Ablak-periódus letelte után: vérbaj-fertőzés esetén 3-4(5-6) hét alatt, HIV fertőzés esetén 3-6(-12) hét alatt válik pozitívvá a fertőzött személy vére. OraQuick nyálteszt: pontossága 99 %, szintén nem a vírust mutatja ki, hanem csak a termelődött ellenanyagot, előnye a gyorsaság. Mindenképpen megerősítő szerológiai vizsgálatnak kell követnie, az ablak-periódusban ez a vizsgálat sem informatív (hamis-negatív eredményt ad).

GenoiD kórokozó kimutatásra: Tünetmentesen is végezzük a vizsgálatot, a vizsgálat által kimutatott kórokozók ugyanis belső szövődményeket, és még sterilitást is okozhatnak (így nevezzük a fogamzóképesség elvesztését nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is). A vizsgálat a gyógyszerszedés első napjaiban is még elvégezhető, mert az elpusztult kórokozó DNS nem bomlik le azonnal. Nemi tájon lévő sebek herpeszes és szifiliszes eredete igazolható, illetve kizárható.

Bakteriológiai mintavétel („tenyésztés”): Urológus által nem magyarázható panasz lehet a dysuria (húgycsőben észlelt téves érzés) Kóros váladékozás a nemi utakban (húgycső, hüvely). Ennek a legenyhébb formája a reggeli, úgynevezett „bon your csepp”. Megoldatlan nőgyógyászati probléma esetén a komplett szűrés része lehet bakteriológiai mintavétel. Sajnos antibiotikum szedését követően 7 napon belül belül történt vizsgálat nem teljes értékű A mintavételt megelőző 7 nap alatt semmilyen lokális kezelés sem történhet.

-Hogyan történik a szűrés? A vizsgálatok sterilen történnek, fertőzést nem kaphatunk. Vérvétel karból történik. GenoID-vizsgálat: a férfiaknál 2,5 mm széles mintavevő kefécskét kell az egyenes állapotú húgycsőbe betolni kb. 2 cm-re, majd rotatioval óvatosan kihúzni. A nemi szerv külső hámjának vizsgálata fájdalmatlan, gyakran ad pozitív eredményt. Nőknél olyan, mint egy nőgyógyászati vizsgálat.Tenyésztéses vizsgálat esetén az orvos a mintavétel helyét (húgycsőnyílás, méhszáj) steril gézzel letörli. A mintavétel a steril vattás-pálcával egy kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas) – Minden testnyílásból történhet kórokozó kimutatás.

Hogyan készüljek a vizsgálatra? Vérvétel nem éhgyomorra történik. GenoID: Nem szükséges visszatartott vizelettel jönni, és nőknél a kimosakodás sem gátolja a vizsgálatot. A vizsgálat után a férfipáciensnek „kisdolognál” néhányszor minimális érzékenysége lehet. Bakteriológia: A vizsgálat előtti 7 nap alatt (bizonyos gyógyszerek esetében ez az idő 14 nap!) antibiotikus kezelés nem történhet. Férfiaknál legkorábban 4-6 órával az utolsó vizeletürítés után lehetséges vizsgálat. Nőknél „nem kimosakodott” állapotban történik a vizsgálat, de egy héttel előtte lokális kezelés se történjen (legszerencsésebb menses után közvetlenül végezni, viszont menses alatt nem vizsgálhatunk!).

-Mire kapok választ? Van-e ellenanyag a tőlem levett vérben a vérvétel pillanatában. Genoid vizsgálat a nemi utakban lévő fertőzés meglétét igazolja. A vizsgált kórokozók: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticm, Neisseria gonorrhoeae, , Trichomonas vaginalis ,Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae. Herpes simplex 1,2; HPV. –Nagy jelentőségű a nemi tájon lévő sebből treponema antigén kimutatása, még mielőtt a páciens vére pozitívvá válna (szifilisz)! Tenyésztés vizsgálat baktérium és gomba fertőzés gyanúja esetén szükséges, lehet több kórokozó is! A kórokozó milyen készítményekkel pusztítható el, illetve melyikre nem reagál (rezisztencia)

-Mikorra várható eredmény? Erről az orvos ad tájékoztatást, az értesítés módját megbeszélik. Az orvosi titoktartás adatvédelemnek megfelelő szabályai szerint bizonyos leletek interneten nem közölhetők, és a telefonban is csak arról tájékoztatunk, hogy megjött-e a lelet. Pozitivitás tényét sem közöljük, csak konzultációra kérjük vissza a beteget. Törekszünk a minél gyorsabb és korrekt tájékoztatásra.

-Mi történik ezután? Az orvosi konzultáción a leletnek megfelelően történik a terápia megbeszélése, javaslattétel partnervizsgálatra. A kórokozóval kapcsolatos GenoID kontroll mintavételt a gyógyszerkúra után legalább 2-3 héttel lehet megismételni (ennyi idő kell a kórokozó DNS eliminálódásához. Ennél rövidebb idejű kontroll hamis pozitív eredményt adhat.– Bakteriológiai kontroll mintavétel a szedést követően 2 héttel (nőknél lehetőleg menses után)javasolt. Ennyi idő kellhet a gyógyszer teljes kiürüléséhez, illetve az elnyomott (de nem meggyógyult) fertőzés ekkor lesz újra vizsgálható.

Egy kis „lelki” tanácsadás: A szabadság nem egyenlő a szabadossággal. A fiatalok egy része otthon nem kapott nevelést, mert a szülők (ha el nem váltak) nagyrészt a munkával voltak elfoglalva. Akkor azt mondták, hogy az utca nevelte a gyerekeket. Ma azt látjuk, hogy az INTERNET tanít, attól válnak függővé.. Az interneten mindent megtalál már egy óvodás is, milyen felnőtt lesz belőle, szabályozók nélkül? Az első élmény meghatározó a nemi identitás kialakulásában. – E sorok írója nem maradi vénember, de szomorúan látott már 25 éve is eltévelyedett nevelőotthoni fiatalokat, látja és hallja a konkrétumokat jelenleg is a fiatal STI betegektől. Aki nem a hagyományos utat választja a szexuális életében, könnyen ráfizethet. Csak a „klasszikus értelemben vett család” a biztos védelem a fiatalnak. Boldog lehet az, aki elsőre megtalálja a párját, és egész életében hűséges tud maradni (monogám házasélet = 100 % biztonság!). Biztos recept nincs, de a hitet meg kell őrizni, hogy sikerül mindez! Kezeljük az STI által érintetteket, de nem jobb megelőzni e sokféle kórokozó okozta betegségcsoportot? Kerüljünk minden rizikó-tényezőt!

A NEMI TÁJÉK EGYÉB BETEGSÉGEI:

Balanoposthitisek: a makk felszínének és a fityma belső lemezének különböző eredetű gyulladásait okozhatják egyszerű irritációk, és bakteriális, vagy gombás felülfertőzések tehetik bonyolulttá a látható képet. Utóbbiak tenyésztéses (mikológiai, bakteriológiai) vizsgálattal tisztázhatók. A részletekbe menő kórelőzmény felvételével, a látott kép egybevetésével, a pontos diagnózis tisztázható. Fokozottan fontos a javasolt kontrollvizsgálatokon történő megjelenés, ellenőrzés.

Az irritációk lehetnek vegyi eredetűek, melyeket a tisztító anyagok, kozmetikumok (sikosítók!) színezőanyag, illatosítóanyag, tartósítóanyag tartalma okozhat (Allergiavizsgálat esetén a 7. napon leolvasott reakció pozitív volta jelent csak allergiát.). Steril gyulladást okoz a pangó vizelet, melynek hátterében gyakran (vizelet utócsepegést okozó) prosztata megnagyobbodás, vagy húgycsőtágulat szerepel. Ilyenkor kérjük az urológus kollégák segítségét.

A mechanikai irritációk is többfélék lehetnek. Ezek közül a viszketés dörzsöléses csillapítása a legjelentősebb. Lehet sexuális háttér is (a nem megfelelő „előjáték”, segédeszközök szerepe).

Lichen sclerosus et atrophicus: a fitymaszél krónikus, hegesedő, előrehaladott esetben berepedésekkel tarkított gyulladásos folyamata. Ráterjedve a kantárra és a makkra komoly életminőségi probléma. Steroid tartalmú készítmények tartós alkalmazása hatásos, 10 éves utánkövetés sem okozott lokális mellékhatást sem, rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

Zoon-balanitis: ritkán látható, nehezen kezelhető, ismeretlen okú kórkép, melynek a tünetei fénylő éles szélű foltokat adnak többnyire a makk felszínén.

Lágyéki gyulladás: ez is lehet irritatív eredetű, de okozhatja gombás fertőzés is, mely többnyire féloldalt kezdődik. A pikkelysömör is gyakran jelentkezhet itt „első tünetként”. (lásd a bőrgyógyászati részt). A száras alsónadrágok nem választják el kellően a nemi szervet a comb bőrétől és a keletkező izzadmányok komolyan irritálhatnak.

Egyéb kórképek: a fentieken kívül még sok más bőrbetegség ad tünetet genitális régióban, e tüneteket a többi testrész tüneteivel együtt kell értékelni. (Pl: lichen ruber planus, gyógyszerallergiák, diabetes,) Ritkán fordul elő – szerencsére – carcinoma irányába mutató elfajulás.

Nemi úton is terjedő betegségek:

Hepatitisz B és C is terjed szexuálisan, a szűrővizsgálatra keresse fel a háziorvosát. HCV ellenanyag kimutatására is van már nyálteszt.

Parazita fertőzések: A lapostetű okozta fertőzés tünetei szabad szemmel felismerhetőek.

A rüh-fertőzés főleg éjjel viszket, szétterjed, a kiütések nem egyszerre viszketnek.

Baktériumok:

Húgycső váladék megfestett kenetében fehérvérsejtek, hámsejtek, baktériumok

Gonorrhoea:

A kenet nagy nagyítással, a fehérvérsejtekben és mellettük számos diplococcus látható.
Gonorrhoeás beteg megfestett kenete

Vírusok:

Leszáradó herpeszes hólyagcsoport nemi tájon
Herpeszes hólyagcsoport altesten

HPV:

HPV okozta nemi szemölcs
Profilból jellegzetes a kakastaréj-alak

Nemi szemölcs:

Kiterjedt molluscum-fertőzés (uszodaszemölcs), a fertőzési kaput itt is a borotválkozás jelentette
Molluscum nagyított képe

Nemi tájék egyéb betegségei:

Fartájon szélen terjedő gombásodás
A nemi tájék nem fertőzés okozta gyulladása, húzódással, berepedéssel jár. Diagnózis lichen sclerosus
Lágyéki pállás
Zoon balanitis, nehezen kezelhető kórkép

STI szűrővizsgálat:

GenoID férfi mintavevő pálca 2,5 mm széles
GenoID női mintavevő pálca 4,5 mm széles
GenoID mintavételi eszközök és tárolóedény