KRÓNIKUS SEBEK – LÁBSZÁRFEKÉLY

KRÓNIKUS SEBEK – LÁBSZÁRFEKÉLY

Elsősorban az alsó végtag lábszáron lévő krónikus sebéről, a lábszárfekélyről van itt szó.

Sok múlik a kórelőzményen, hogy milyen hosszú ideje áll fenn a seb. Hogyan és mivel volt kezelve? Mi a lokalizációja, milyen a seb vérellátása? Van-e nyiroködéma a régióban? Fennáll-e cukorbetegség? Mennyire fertőzött a seb? A belgyógyászati háttér is kivizsgálandó!

A sok kérdés tisztázására részletes laborvizsgálat, sebváladék tenyésztés történik –mintavétellel a (lehetőleg) kezeletlen sebről. Szükséges az érállapot felmérése (pulzustapintás, verőerek vizsgálata – esetenként Doppler-készülékkel). A visszeres láb vérkeringését rugalmas pólya („gumifásli”) segítségével lehet kompenzálni – egy bizonyos határig.

Az érszűkületes láb fekélye fekve sokkal jobban fáj, mert a vérellátása így rosszabb. Érszűkület esetén érsebészeti vizsgálat indokolt!

A diabeteszes keringési zavar ún. mikrocirkulációs eredetű, a vércukorszint beállítása javíthatja.

Nagyfokú lábszárödéma esetén célszerűbb fekve borogatni (az ilyen lábbal még kevésbé szabad behajlított térddel ülni, vagy egyhelyben állni). Tisztázni kell a nyiroködéma okát! A vízhajtó szedését a karcsúbb lábszárhoz kell igazítani. A gyógyszer befolyásolja a vérnyomást, a vízhajtó terápia beállításához célszerű a háziorvos segítségét kérni – ő a belgyógyász. Későbbiekben szóba jön (a hámosítás után) nyirokmasszázs kezelés.

Hogyan kezeljünk?

A rendelőben történő kötözésnek nem vagyok a híve. A kétperces hidrogénes fertőtlenítés egy gyulladt sebet irritál.

1./ Sokkal jobb otthon kíméletesen borogatni kellemesen hűvös, ezrelékes Neomagnolos oldattal egy lábszárfekélyt megfelelő hosszú ideig. A sebet csak steril gézzel, illetve szubsterilnek tekinthető fültisztító pálcikával szabad érinteni a kezeléskor.

2./ A fekély leöblítése steril fiziológiás sóoldattal, esetleg csapvízzel (szubsteril) történik.

3./ A seb szárítása a váladékozásra csökkentőleg hat, ráadásul a baktériumok egy része a levegőtől (oxigéntől) elpusztul.

4./ Fertőtlenítő oldattal kezeljük a sebet.

5./ Szárítás ismételten.

6./ A seb környékének védelme: felmaródás ellen védőkenőcsöt kenünk.

7./ Kenőcsös kötés: Steril gézlapra egy tiszta késsel rákenjük a kenőcsöt, a géznek csak a széleit és a sarkait szabad megfogni! Gézlap helyett más, modernebb nedvszívó kötszerek írhatók fel, a géz régóta recept nélkül kapható! Rugalmas kötésrögzítőt, vagy bőrkímélő ragasztót javasolunk használni. Megfelelő méretű csőkötszert is húzhatunk a gézzel bekötött fekély fölé. Mély fekélyek kezelése alginát készítménnyel hatásos.

8./ Keringésjavító kompressziós kötés: Visszeres fekély esetén rugalmas pólya következhet. A pólyát jobb zokni fölé tekerni, hogy ne törje a lábszár bőrét, a zokni párját a fásli fölé húzzuk, hogy az ne csússzon le. Csak az a fontos, hogy a lábbeli elég nagy legyen! Nem mindegy, milyen technikával történik a rugalmas pólya felhelyezése a beteg végtagra. — A visszeres lábbal egyhelyben állni, vagy magunk alá húzott lábakkal ülni nem szabad, mert a vénák pangása tovább rontja a fekély vérellátását: a pihenést felpolcolt végtaggal javasoljuk.

Fentiektől eltérés lehetséges és nagyon fontos visszajelezni az orvosnak, mivel minden eset egyedi.

Ha egy sebet feltisztítottunk, és a fájdalma változatlan, akkor három eset lehetséges: leggyakoribb, hogy az alkalmazott kezelés ugyan jól fertőtlenített, de valamelyik komponensre allergiás a beteg. Gyakran vérkeringési zavar miatt fáj a seb (érszűkület).

Igen ritka esetben a fekély (vagy annak egy része) daganatosan elfajult. Jobb nem félni, de szembe kell nézni a tényekkel: gyanú esetén csak a szövettani vizsgálat vezet a megoldáshoz. Elfajulás esetében a seb egészben, sebészeti osztályon történő kimetszése plasztikai megoldással történik.

A fekély második (sarjadó) és a harmadik (hámosodó) stádiumában a kezelések módosulnak. A választott készítményeknek és a seb állapotának megfelelően egyszerűsödik a kezelés.

A vérkeringés kontrollálása, javítása elsőrendű szempont továbbra is.

A beteget meg lehet és meg kell tanítani a kezelésre!

Belboka felett ismételten kialakult lábszárfekély

A folyamat feltisztult, szélről hámosodik