Kullancs okozta betegségek

KULLANCS OKOZTA BETEGSÉGEK

KULLANCSCSÍPÉS: Ne ijedjünk meg, amikor bőrünkön észleljük a kullancsot! Törekedjünk minél előbb eltávolítani úgy, hogy a potrohát ne roncsoljuk, ne nyomjuk össze (a potroh összenyomásával saját magunkba injektáljuk a kórokozókat). A bőrhöz közel eső részen hegyes végű csipesszel, kullancsszedő csipesszel, vagy szemöldökcsipesszel megfogva kell kitépni. Manikűrollóval lenyírhatjuk, így sem sérül a kullancs potroha.

A kullancs fejében, rágójában nincs kórokozó, ha nem sikerül eltávolítani, majd kilökődik pár nap múlva. Célszerű azonban a kitépés után lefertőtleníteni, Betadin kenőccsel pár napig leragasztani a kullancscsípés helyét. A kullancs nyála sok esetben viszkető, gyulladásos pöttyöt provokál, körülötte másnapra 1-3 cm átmérőjű folt alakulhat ki. Kérem szépen, nem ez a Lyme-kór, ez a folt nem növekszik és a barnult nyoma (hiperpigmentáció) sokkal tovább megmaradhat.

! A kullancsot a ruházatunk dörzsölő hatása, a tisztálkodás is eltávolíthatja a bőrről. Lehet, hogy önként hagy ott minket ez az atkaféle „ravasz állat”, amelyet a leglehetetlenebb helyeken találhatunk meg: hajlatokban, köldökben, fül mögött, nemi tájék szőrzetében, stb. Szabad levegőn végzett foglalkozás, túra után vizsgáljuk át magunkat! Az irodalommal ellentétben a fákról is ránk hullhat – még tél végi, de enyhe napsütéses időben is (a fákra a madarak közvetítésével kerülhet)!

KORAI LYME-KÓR: a csípés után 8-14 nappal nem viszkető, tenyérnyi vörös foltot észlelünk. Ez további 2-3 hét alatt többszörösére növekszik, átalakul karikává, majd lassan, fokozatosan elhalványodik. Borrelia a kórokozó.

Ez a tünet a megfelelő antibiotikus kúra hatására 10 nap alatt megszűnik, azonban a végleges gyógyuláshoz az orvos által felírt 3-4 heti gyógyszert mind be kell szedni. Így nem válik pozitívvá a páciens vére!

Ha mégis pozitív a szerológia, az korábbi kullancscsípés következménye, melyet nem vettünk észre: a kullancsokat nem mindig találhatjuk meg.

A KÉSŐI TÜNETEK egy év után egy-egy nagy ízület gyulladását okozhatják, és más betegségeket is utánozhatnak. Kezelésük a reumatológusnak nagy nehézséget jelent. Lyme-kór ellen nincs védőoltás, minden csípéssel fertőződhetünk.

AGYVELŐGYULLADÁSA kullancs agyvelőgyulladást okozhat, ha előzőleg annak a vírusával fertőzött állat vérét szívta (magasabb erdős területeken, ahol a rókák és a vaddisznók járnak). Ez a betegség 1-2 hét lappangás után igen súlyos tüneteket mutat: fejfájással, lázzal, végtagmerevséggel kezdődik (olyan, mint az influenza, csak sokkal rosszabb!), majd bénulások következnek – szerencsére ritka és van ellene védőoltás (3 részletben adják). Hasonló rosszullét esetén jusson az eszünkbe, hogy (mikor) történt kullancscsípés.

TIBOLA: Rickettsia a kórokozó baktérium, melyet szintén a kullancs „injektál” az emberbe a csípésével. A Dermacentor nevű, hosszúlábú kullancs, főleg a fül mögött és tarkótájon a hajas fejbőrön, a csípéssel gyulladt csomót okoz, és néhány nap múlva bedagad a környéki nyirokcsomó. Később, kezelés nélkül az első csomó kifekélyesedik, végül heggel gyógyul, ami hajas fejbőr esetén kellemetlen szövődmény. A betegséget kísérheti még láz, és kiütés testszerte.

Saját megfigyelésem megerősítette, hogy más csípések is kialakíthatnak a fentiekkel megegyező tüneteket. Ezt azzal magyarázhatjuk, hogy a kullancsot elfogyasztó rovarok (pl.: bögöly) oltják tovább csípésükkel az egyes kórokozót. Ezen esetek nehezebben felismerhetők az illető „vektor” rovar csípésének kezdeti toxikus reakciója miatt.

Kirándulás, kocogás, kerékpározás (életünk végéig űzhetők – okosan tegyük!) Túrák után vizsgáljuk át a bőrünket! Vigyünk magunkkal kullancskiszedésre alkalmas eszközt, Betadin kenőcsöt és sebtapaszt.

Kullancs több napos szívó munkája

Ugyanez dermatoszkóppal

Bőrről lenyírt kullancs és tűvel kipiszkált szúró szájszerve

Gyűrű-bőrpír

(korai Lyme-kór)

Tibola fertőzés okozta gyulladt csomó a hajas fejbőrön