Gyermekbőrgyógyászat

Gyermek- bőrgyógyászat

Akne a tinédzserek betegsége. A pattanásos kórkép enyhe fok esetén zsír és fűszerszegény étrenddel, szárító kezeléssel egyensúlyban tartható. A komoly, heget hagyó, cisztákkal tarkított formában (acne conglobata) jól beállított, laboratóriumi szinten is ellenőrzött, kooperáló szülővel megbeszélt retinoid terápiával történik a kezelés. Hátránya: a gyógyszer nők esetében teratogén és mint tudjuk 100%-osan védő antibabi nincs, ezért szexuális életet élő páciensnek nem ajánlható, csak az antibiotikum kezelés. Allergia:A gyermekek immunrendszere ca. 10 éves korukra teljesedik ki, allergiavizsgálatot csak speciális esetben végeznek (a légúti allergiákat kivéve, melyeket a tüdőgondozókban vizsgálnak ki). Kivizsgálása allergia centrumban történik: kontakt bőrpróba esetén az a pozitív, amely az allergén felvitele utáni 7. napon is pozitiv gyulladásos reakciót mutat. A légúti allergiákat a tüdőgondozó és a gégészeti szakrendelés vizsgálja ki. Az ételallergiás teszt (gasztroenterológusok vizsgálják) nehezen értékelhető, főleg, ha vizsgálata előtt diétát tartott a páciens. Gyógyszerallergiát in vitro lehet vizsgálni: a pácienstől levett vért a gyanúba vett gyógyszerrel összehozva vizsgálják: pozitív esetben a limfociták megváltoznak (limfocita transzformációs teszt – 99 % pontosság) Bőrdaganatok általában jóindulatúak, de nem mindegy, hogy mi várható a későbbi életkorban. Ezért a gyermekek bőrét is rendszeresen ellenőriztetni kell dermatoszkóppal. A 2 cm-nél nagyobb, születéskor meglévő anyajegyeket műtétileg el kell távolítani! Az elváltozás növekedésének értékelésénél figyelembe kell venni a gyermek növekedését is. Bár nagyobb méretű, érből álló anyajegyek 2-3 éves korig visszafejlődhetnek, minél korábban el kell kezdeni a lokális érösszehúzó hatású magisztrális készítményekkel(Heim Pál Kórház Bőrgyógyászat) kezelni ezen érdaganatokat, így a radikális műtét jórészt elkerülhetővé válik. Melanoma gyermekkorban igen ritka, még 20 éves kor alatt is ritka, de sajnos valós lehetőség, gondolni kell rá. A gyanús esetek nagyobb része un. Spitz-naevus. Mindenkor gondolni kell a fényvédők használatára. Már az öltözőben fel kell kenni az első réteget. Egyetlen gyermekkori leégésnek már szeplősödés lehet a következménye. (a jelszó tehát „barnulni, de nem leégni!” – a szervezetnek D-vitaminra is szüksége van)

Bőrgyulladás lehet irritatív bőrfolyamat, melyet kemikáliák kontakt hatása idéz elő (még nem allergia). Lehet napégés eredménye. Bőrfertőzés egyes eseteiben (pl. orbánc)igen fájdalmas. Lehet kontakt allergiás (pl.:fémérzékenység:króm-, nikkel-, higanysók) eredetű. Legsúlyosabb a belsőleg szedett gyógyszerre kialakult allergiás gyulladás, amely kiterjedhet az egésztestre (erythroderma, Lyell-syndroma esetén az egész hám leválik, sokszor halálos!)

Csalánkiütés: . A csalánkiütést sokszor gyümölcs fogyasztása okozza, máskor felszívódási (emésztési)zavar, de gondolni kell esetleges bélférgesség lehetőségére is. Utóbbi esetében a vérképben magas az eosinophil sejtek száma (akár 20 % is lehet). Az emésztési eredetű csalánkiütés tünetei nagyrészt este-reggel (éjjel) manifesztálódnak. Hátterében lehet epegóc is. Hosszantartó, un. krónikus csalánkiütés esetén érdemes „étel-ital” füzetet vezetni. Fizikális csalánkiütésnél mechanikus, hő, hideghatásra bizarr, a kontaktusra jellemző alakúak a tünetek, sokszor stresszes a háttér. Utóbbi szerencsére nem tart örökké. Csípések: amelyek jellegzetesen csoportosan vagy gyöngysorszerűen helyezkednek el és sokszor fel is hólyagosodnak. Szárító, gyulladáscsökkentő, bőrre kívülről kent, vagy szájon keresztül adott viszketéscsillapító terápiát alkalmazunk. Sokszor nem tudni, melyik ízeltlábú a „tettes”, mert mindenki másként reagál az egyes rovarcsípésekre. Ezek a rovarok éjszakai életet élnek, nappal alig észleljük őket. Panelokban gyakori a poloska (Cimex lectularius), magánházakban inkább a vándorpók okozta csípés fordul elő (nem a „madárpókra” gondolok, annak a marása igen súlyos, azonnal érzékelhető). A csípések közül a szúnyogcsípést, a darázs- és méhcsípést azonnal észleli a páciens, más esetben (pl. ágyi poloska esetén órákkal, akár fél nappal a csípés megtörténte után észlelik, ekkor a reakció késői típusú. Vándorpoloska is okozhat csípéseket, az ágyat át kell vizsgálni. ­- A rühatkafertőzés nem csípés, jellegzetes tünetekkel jár: főleg este és éjjel, illetve fürdéskor viszket (ha bemelegszik a bőr, az aktivizálja a mikroszkopikus méretű atkát), a kiütések felváltva viszketnek. Leggyakrabban a tenyéren, kézujjak között csukló-tájt kezdődnek és fokozatosan terjednek szét. Gombás fertőzések: Gyermekkorban elsősorban lábujjközi hámlással találkozunk, mely viszket, hólyagkoszorú kísérheti. A testfelszínen előforduló gombás fertőzések: kokárda alakú gomba, valamint az állatok által terjesztett kutya-, illetve macskagomba (kórokozó: mikrosporia). Az utóbbi lisztszerű bevonatos foltot okoz, a hajas fejbőrön egy-egy folton, 1-2 mm magasságban letöredeznek a hajszálak. Mindegyik gombás folt növekszik. Minden gombás fertőzést komolyan kell venni: következetes, napi többszöri kezelés(jód!), a környezet fertőtlenítése (ruhaneműk, lábbelik is), esetenként belső gyógyszeres kezelés, szoros orvosi ellenőrzés indokolt. A gyermekek egymást is megfertőzhetik. Gyermekekcéma: A túlzott tisztítás is árt, a bőr kiszáradása kellemetlen érzéssel jár. A bőr irritálása kapcsán a sejtekből viszketést okozó biogén aminok szabadulnak fel, melyek a viszkető érzést fenntartják. Így alakul ki a hajlatokban a kiszáradással kapcsolatban a gyermekekcéma, mely esetén ápoló és gyulladáscsökkentő készítményeket kell alkalmazni. A viszketés hatásos csillapítása a kezelés kulcsa, a gyermeket meg kell tanítani, hogy a viszketés kenéssel csillapítható. Esetenként antihisztamint kell szedni.

Hajhullás: Diffúz: okozhatja korpásodás, belgyógyászati probléma (pl.: vashiány). Foltos esetben fogászati vagy gégészeti góc keresendő. Gondolni kell esetleges lelki háttérre (pl.:trichoptillománia). Legsúlyosabb. a tarkótáji un ophiasis, mely rosszindulatúnak számít. Lehet a hajhullásnak oka gombás fertőzés (a macskagomba főbb gyógyszere a Griseofulvin EU-n kivüli országból hozható be)

Hajas fejbőr korpásodása. Okozhatja patogén pityriosporum gombák elszaporodása, a demodex follicularis atka oki szerepére nemrég derült fény. Irritáló tényezők a samponok illat, szinező és tartósító anyagai. A túlzott faggyútermelés (vashiánynál) a mikrobiális hátteret erősíti. A faggyútermelés részben idegi szabályozás felborulása miatt fokozódik (stressz), részben a szénhidrátdús étrend okán (a gyorsan felszívódó szénhidrátok a lipidanyagcserét fokozzák). A kezelés fertőtlenítő hajmosókkal, pakolásokkal, a hajzsírosodás hajszeszes kezelésével kezdődik. A kimutatott Demodex kiirtása fertőtlenítő kezelések sorozatával történik.

Herpesz:tünete a viszkető-égő érzéssel járó hólyagcsoport. A gyermekkori herpeszes fertőzéseket többnyire a herpeszvirus 1-es típusa okozza, az első fertőzést láz, nyirokcsommegnagyobbodás kísérheti, máskor tünetszegény lehet. Az ismétlődő és a szövődményes esetekben belső, megfelelő dózisú acyclovir kezelés szükséges.

Kiütéses fertőző betegségek:bárányhimlő, rubeola, kanyaró, ötödik fertőző betegség, kéz-láb-száj betegség. Ezeket vírusok okozzák, míg a skarlát bakteriális (streptococcus-fertőzés) toxinok eredménye. A tisztálkodásnál használtak egy használat után kimosandók! Papírtörlők használata javasolt! A bőrtünetek antiszeptikusan kezelendők. Az általános tünetek (láz, stb.) miatt a kezelés elsősorban háziorvosi teendő.

Ótvar (=ótott, oltott var): „bőrgennyedés”. A száraz bőr, a csípések, stb. viszketnek, és amit a gyermekünk elvakar, az el is fertőződhet. A bőrfertőzések kezelésénél lényeges a vértelen és fájdalommentes kezelés: türelemmel és kellő ideig kell fertőtlenítő oldattal borogatni a sebeket, és kezelni a bőrgyógyász által felírt készítményekkel. A folyamatosan zárt kötés nem mindig helyes. (Nem mindegy mivel, és nem mindegy, hogyan kezelünk!). A kezelést kontrollálni szükséges. Mint minden fertőző folyamatnál fontos: a megtisztított bőrfelületet papírtörlővel kell leszárítani és nem törülközővel!

Sömörök: a pikkelysömör és az övsömör sokkal ritkábban fordul elő a gyermekeknél, utóbbi lefolyását tekintve sokszor enyhébb tünetekkel jár, mint felnőtt korban. Rózsasömör: népies neve a pityriasis rosea nevű kórképnek,mely nem fertőző betegség, a bőrtüneteket immunkomplexek okozzák. Utóbbi, nem fertőző kórképre a fertőtlenítőszerek irritáló hatásúak, a gyógyulást leállítják.

Szemölcsök, vírusos növedékek: Közönséges szemölcs (népies neve tyúkszem): többnyire a HPV 2 és 4 okozza, a futószemölcsöt is HPV vírus okozza. Fontos, hogy minél korábban történjen kezelésük megkezdése, mert kezeletlenül fertőznek, az ecsetelők lezárt kötéssel hatásosabbak, a folyékony nitrogénes fagyasztás az esetek egy részében hatásos. Mérlegelendő a műtéti eltávolítás megfelelően előkészített és érzéstelenített növedéknél, dermatoszkópos kontrollal. Az uszodaszemölcs (molluszkum) fél évig is lappanhat, leghatásosabb az egyes növedékek és a frissen észlelt szóródás mielőbbi szanálása, az eltávolítás nem kifejezetten fájdalmas, Lidokain géles előkezelés jól zsibbasztja a bőrt. Az ismételt kiújulásokért többnyire higiénés hiányosságok tehetők felelőssé. Tyúkszem: A gyermekek bőrén ritkán találkozunk bőrkeményedéssel (ugye milyen husikás a „kis pici” talpa? Felnőttkorban a divatos cipők hatására valódi bőrkeményedések fognak kialakulni talpon és lábujjakon. A gyermekcipők sokkal kényelmesebbek. Érdekesség: a lábköröm (és a sarok bőrének) állapotából lehet sokszor következtetni, hogy a gyermek kinövi a cipőt.

Egyéb bőrbetegséget is megemlítenék: A vitiligónak sem megoldott a kezelése, fényvédők használata fontos, PUVA kezeléssel lehet próbálkozni.. A genetikusan meghatározott un. xeroderma pigmentosum betegség nagyfokú fényérzékenységgel és bőrdaganatok képződésével, számos szeplővel jár – tarka képet látunk. Genetikusan meghatározott az epidermolysis bullosa kórkép, mely hólyagosodással, súlyos köröm deformitásokkal jár, a disztrófiás formát gyermekosztályon gondozzák. Ezen speciális esetekben, a különféle szindrómák felismerésénél, vagy autoimmun és más súlyosabb kórképek gondozása esetén gyermekbőrgyógyász szakorvos tudására van szükség!

Ápolás, gondozás: „Legdrágább kincsünk a gyermek!” A kisbabáktól kezdve minden gyermeket megvizsgál a bőrgyógyász és a rutin esetekben tudja a megoldást. A kisbabák bőre finomabb, könnyebben kiszárad, a szőke és a kék szeműek bőre különösen hajlamos az ekcémára. A gyermekkori ekcéma (atópiás bőrgyulladás) rendszeres kezelést és orvosi ellenőrzést igényel, csakúgy, mint a pikkelyes sömör. A rendszeres orvosi ellenőrzés, azaz gondozás jelentősen hozzájárul a krónikus bőrfolyamatok egyensúlyban tartásához, illetve tünetmentesítéséhez. A vörös hajúak bőre még érzékenyebb, fényre is különösen érzékeny: még 50 plusz faktoros fényvédővel kenve is limitált legyen a napozás. Egyetlen gyermekkori napégés elegendő, hogy a későbbi évek folyamán kialakuljanak a szeplők kialakulása. Ugyanakkor a naptól való elzárkózástól is óva intek mindenkit: a D-vitaminképződéshez szükség van napsütésre (egészséges barna szín). A „kicsi” négykézláb ismerkedik a tárgyakkal, mindent végigkóstol (tízszer több alkalommal teszi ezt, mint mi észrevennénk). A környezeti allergénekkel ismerkedve alakul ki az immunrendszere. Legyünk türelemmel, elegendő az átlagos környezeti hygiene. Lehetőleg ne tartsunk állatokat és mérgező levelű növényeket a lakásban! A lélek kivetül a bőrre: a rossz házasság és a válás, az egyik szülő hiánya lelki sérülést okoz a gyermeknél minden második családban!

Többnyire nem hiszti az ő viselkedésük, sokszor valóban nagyon félnek tőlünk, fehér köpenyesektől. Ha látom, hogy a gyermek fél, meg szoktam mosolyogva jegyezni, hogy „csak akkor kaphatsz szurit, ha kérsz, mert szuri nekünk is kevés van és nekünk is szükségünk van rá!” Érteni kell a gyermekek nyelvén. Lassan kell beszélni velük, jobban megértik. Ezt a munkát a türelem, szeretet, gondos megfigyelés jellemzi, hiszen a kis gyermekekkel nem könnyű kommunikálni, meg kell nyerni (pl. matricával) a szeretetüket.

Végül dr. Török Éva professzor asszonyra emlékezem, aki tudását megosztotta velünk:

Nem tudom, milyennek tűnök a világ szemében, de magam előtt olyan vagyok, mint a tengerparton játszó gyermek, aki játék közben egy-egy kagylót, csigát talál az igazság óceánja előtt.”

Ne aggódjatok a holnap miatt, a holnap gondoskodik majd magáról! …!” (dr. Noll Juditnak köszönhetem ezen idézeteket.)

Mindenki szerette, de főleg a gyermekek!

Akné:

Viszonylag enyhébb acne-conglobata
Az áll sem marad ki
Homloki tünetek csökkenő aktivitással​
Kezelt állapot javuló acne-s csomók hegekkel tarkítva

Bőrdaganatok:

Allergia:

Bőrgyulladás:

Csalánkiütések:

Csípések:

Atka:

Fejtetű:

Parazita fertőzés száma serke
Pediculus-capitis
Ugyanaz nagy nagyításban

Poloska:

Gombás fertőzések:

Kokárdagomba kezelés előtt
A helyi kezelés nem volt elegendő
Sőt a széleken terjed
Még a belsőleges kezelés sem gyógyított
Jód hatására a fertőzött rész lehámlott - további hosszas ellenőrzés szükséges
Kezelt kokárdagomba - a terjedés felfelé történt

Gyermekekcéma:

Hajhullás:

Korpásodás:

Kiütéses, fertőző betegségek:

Bárányhimlő

Kéz-láb-száj betegség

Ótvar:

Sömörök:

Övsömör:

Pikkelysömör:

Szemölcsök:

Közönséges szemölcs:

Uszodaszemölcs: