Hajas fejbőr betegségei

Hajas fejbőr betegségei

A HAJHULLÁS majdnem minden embert érint élete folyamán.

Igen komplex, gyakran HORMONÁLIS hátterű folyamat. A férfiaknál ez az ún. androgén alopécia, az ismert férfias típusú hajhullás. A nők egy részénél a menopauza folyamán, az ösztrogén hormonszint csökkenésével párhuzamosan – a női szervezetben is termelődő – androgén hormonok fokozatosan „felülkerekednek”, ennek következtében alakul ki az ún. klimakteriális alopécia. Nem mindenkinél érvényesül a fokozott androgén-hatás, ez magyarázható receptor-teóriával, genetikai háttérrel, stb. Mindkét esetben seborrhoea: hajzsírosodás, hajkorpázás párosul a hajhullással, mely a homlok két oldalán és a fejtetőn jelentős. A „korpa” gyulladás következtében kialakuló hámlás. Az egészséges hajas fejbőr nem korpás, nem zsíros, ha találhatók is rajta gombák, baktériumok, azok egyensúlyban vannak, nem patogének. A hajas fejbőr egyensúlyát megbontó tényezők a környezetszennyeződés, a szénhidrátokban gazdag táplálkozás (sok cukor!), a detergensek, a stresszes életmód, fertőzések, legújabban a Demodex folliculorum atka szerepe stb. Nem egyszerű helyreállítani az egyensúlyt, megoldani a problémát.

Gyermekkorom kedves olvasmánya volt a Bölényfia Hosszú Lándzsa (az amerikai hadsereg felderítője volt az I. világháborúban) indián törzsfőnök által tollba mondottakból idézek: „a fehér ember szappanától kihullott a hajunk.” (Más civilizációs ártalmakról is szólt e bölcs indián, ezek tovább komplikálják a fenti folyamatot.) Az indiánok akkoriban gyermekkoruktól kezdve medvezsírral ápolták hajukat(antiszeptikus hatás?). A ma embere sampont, balzsamokat használ és ez az egészséges hajas fejbőr esetén, úgy tűnik elegendő ápolást nyújt.

DIFFÚZ HAJHULLÁS a hajas fejbőrön egyenletesen jelentkező hajhullás következtében naponta 40-200 hajszálat is veszíthetünk. Ezt a nem egységes számot a legkülönfélébb szakkönyvek alapján írom le. Az igazság e kettő határ között található. Hosszú hajú ember esetén már 20-30 szál haj is nagy csomót mutat, és az illető saját személyes tragédiájaként éli meg, pl. a tusolóban megtalált hajcsomó átnézését, holott talán csak egy „hajváltás” történt nála. A legtöbb ember tanácstalan a megfelelő hajsampon kiválasztásában is.

Vizsgálathoz javasolt két-három napos frizurával felkeresni a bőrgyógyászt. Így dermatoszkóppal jól látható a hajzsírosodás és a korpázás mértéke. A beteget komplex terápiás tanácsokkal látjuk el, tisztító-fertőtlenítő hajpakolásokkal a fejbőr viszkető gyulladását lehet javítani, jó esetben tünetmentessé tenni, gyógyszeres gombaölő kezeléssel a hajas fejbőr flórájának egyensúlya helyreállítható. Mindenben figyelembe kell venni a páciens életmódját. Izzadással járó sportolás után célszerű hajat mosni. Figyelem! A hajas fejbőr túlzott tisztítása kerülendő, mert a haj zsírosodását fokozza. Nem mindegy, hogy milyen szerrel történik a hajmosás és hogy miként, milyen gyakorisággal. A mikrokamerás hajvizsgálat további információkkal szolgálhat. Sajnos nincsen csodasampon, csodahajszesz, az elvesztett haj visszanövése is kérdéses. A hormonális hajszeszek hatása urak esetén addig tart, amíg használják (a hölgyek részére felírt készítmény a folyamatot leállítja, félévente egy hónap szünet javasolt). A vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó készítményeket sem mindegy, hogy ki és milyen adagolásban használja.

FOLTOS HAJHULLÁS (Alopecia areata): jellemzően kerek foltot, foltokat találunk, melyek területén kihullott a haj. Ez különbözik a hajas fejbőrön egyenletesen jelentkező, ún. diffúz hajhullástól. Előfordul, hogy felkiáltójel alakú (bunkós végű) apró hajak jelzik a kóros folyamatot. Ha a folt pihékkel van tele, az már a gyógyulás kezdetét jelenti. Sokszor a visszanövő haj világosabb színű, olykor fehér. A szakáll területén is jelentkezhet.a foltot körülvevő hajszálak fájdalommentes, könnyű kihúzhatósága is utalhat aktív folyamatra, ezt azonban nehéz és felelősségteljes értékelni. Legyen ez a trichológus feladata! Góc következtében alakulnak ki leggyakrabban a foltos típusú hajhullások. A góc komolyabb panaszt nem okozó gyulladás. Előidézheti foggyökértályog (granuloma), paradontitisz, mely esetben törekedni kell a megelőzésre rendszeres szűrésekkel és a fogak, fogközök megfelelő tisztításával. Krónikus mandulagyulladás, nőgyógyászati, urológiai, illetve gastroenterológiai eredetű probléma is okozott már a praxisomban foltos hajhullást. A gócok azonban főleg a reumás megbetegedéseknek lehetnek az okai! Sajnos nem mindig lehet a gócot biztonsággal megtalálni. Az egyes szakorvosok véleménye a gócokkal kapcsolatban nem mindig egységes.

EGYÉB OKOK: Gombás fertőzés is okozhat foltos hajhullást. Ezekről a gombásodás fejezetben szóltam. Jellegzetes a külleműk, jól gyógyíthatók. Lelki háttérnek is van szerepe, pl: „vizsga” – szeborrea (ilyenkor kórosan fokozott lehet a hajzsírosodás) is okozhat hajhullást. A stresszek hatással vannak táplálkozásunkra, életmódunkra, hormonjainkra. Egy páciensemnek évekig tartó kiújuló foltos hajhullása a válópere lezajlása után szűnt meg, egy más esetben a hosszú ideje tartó állásprobléma megoldódása után rendeződött a foltos hajhullás. Rossz prognózisú a tarkótáji, a hajas fejbőr szélénél jelentkező hajhullás, a neve ophiasis. Ebben az esetben és alopecia totalis esetén is a pszichológus felkeresése indokolt. Súlyosabb esetekben a hajhullás hátterében pl. autoimmun betegség (SLE), vagy pl. syphilis áll. A hajas fejbőrön képződhetnek daganatok, és komoly tüneteket adhat a pikkelysömör is. Érdemes, tehát időben felkeresni a bőrgyógyászati rendelést, ahol türelmes és alapos kikérdezés, majd szakszerű vizsgálat dönt a kezelésről. A beteg perspektívát kap a várható gyógyulásáról és ennek része kell, hogy legyen a megfelelő kontroll is. Hosszútávon fontos a szénhidrát-szegény táplálkozás és a hajas fejbőr módszeres kíméletes tisztítása.

A hajas fejbőr parazita fertőzése (pediculosis=fejtetű) a fertőzés következtében létrejövő viszkető gyulladás miatt szintén hajhullást okoz.Szeborrea androgén alopeciaval szövődve

Korpásodás enyhe fokban

Közepes fokú korpásodás

Erősebb fokú korpásodás hajhullást okoz

Ugyanez dermatoszkóppal

Hajhullás 2 gócban

Dermatoscop - Töredezett hajszálak

Bunkós végű hajszálak a folyamat aktivitását igazolják

Androgén alopécia

Parazita fertőzés, számoa serke

Pediculus capitis

Ugyanez nagyításban