Bőralatti csomók, faggyúciszták

Bőralatti csomók Faggyúciszták

BŐRALATTI CSOMÓK többfélék lehetnek.

Illatmirigy gyulladás a hajlatok és a nemi szervek bőre alatt közvetlenül lévő fájdalmas csomó. Ha a hűsítő borogatástól nem fejlődik vissza, akkor az illető testrész nyugalomba helyezése fontos, és antibiotikum szedésétől várható gyógyulás!

Nyirokcsomó megnagyobbodást ki kell vizsgálni, jelezhet belső szervi gyulladást, esetleg daganatot is! Több napos, kifejezett orbánc, valamint herpesz és övsömör esetén is kapcsolódhat fájdalmas nyirokcsomó gyulladás a bőrtünethez. Egy-egy régióban apró nyirokcsomó normálisan is tapintható, de ezt is inkább az orvos vizsgálja meg.

Zsírszöveti csomók (lipómák) eltávolítása esztétikai okból, vagy ha ideget nyomnak, általános sebészeten történik.

Idegentest granulóma gyanúja esetén is kis-műtét a megoldás. Minden kérdéses esetben a bőrgyógyász is véleményez, ezt követően történhet csak beavatkozás.

FAGGYÚCISZTA olyan faggyúmirigyből alakul ki, amely önmagától nem tud kiürülni.

Emiatt megnő a mérete, és be is gyulladhat. Kinyomni nem lehet. A nagyobb, a bőr alatti zsírszövet mélyén lévő faggyúcisztákat sebész távolítja el, a faggyút termelő tokkal együtt. A kettő cm-nél kisebbek és felszínen lévők esetén a bőrgyógyász is megoldhatja ezt a feladatot helyi érzéstelenítéssel, varrat helyett a steril sebszél egyesítést választva. A hát bőrén, és ahol a bőr nagyobb nyújtásnak van kitéve a sebhelyek szélesebb heget eredményeznek, még plasztikai megoldás esetében is.

A beavatkozás is csak szorosabb (az első héten 2-3) kontrollvizsgálat esetében végezhető.

Utókezelés-kötözés hasonlóképpen az orvosi tanácsoknak megfelelően naponta kétszer történik. Pár nap után éjjelre szabadon hagyható a seb, feltéve, ha megszűnt a váladékozás.

A faggyúciszták nem daganatok!

Feltöltődött gyulladt atheroma (faggyúciszta)

Steril tűvel történt megnyitáskor ürülő beolvadt faggyú

A faggyú kiürítése után közben a tokot elroncsoltuk

Fedőkötés