Körömgomba

Körömgomba

 

Leggyakrabban a köröm sérülése előzi meg. Ez lehet vérömleny a köröm alatt, vagy egy vízhólyag, szintén a köröm alatt. Amikor a képződött üreg a köröm lenövése közben megnyílik, akkor a fertőzött fürdővíz oda bekerülve elindítja a gombásodás folyamatát. A körömszél sárgás lesz, megvastagszik, a köröm töve felé terjed (”pudva”). Más esetekben a környező bőrről terjed át a körömre a fertőzés. Mintavétellel kitenyészthető a kórokozó gomba, ha a köröm két hónapja kezeletlen. Megtudható, hogy melyik gyógyszer lesz hatásos a kezelésben. Nem helyes a drága, helyileg ható készítményekkel „vaktában” próbálkozni, főleg az előrehaladott körömgombásodás esetében.

A célzott terápia:(tenyésztés és rezisztenciavizsgálat eredménye alapján választott) „gombaölő” tabletta szedése adhat végleges eredményt. A kezelés akkor hatékony, ha havonta kb. egy mm-t gyarapszik az egészséges rész.

A szedés időtartama alatt alkoholos ital fogyasztása ellenjavallt! Körömgombásodás esetén csak friss, normál értékű laborlelet esetén lehetséges a gyógyszer szedését megkezdeni! A vérképet, a máj – és vesefunkciókat az első hónap végén újabb vérvétellel ellenőrizzük. Ritkán emelkedett értékeket találunk, akkor a gyógyszer adását megszakítjuk. A kóros értékek normalizálódása 1-2 hónapon belül várható. Nagyobb eltérés esetén a beteget belgyógyászhoz irányítjuk, szerencsére erre igen ritkán volt szükség praxisomban.

Terbinafin és itrakonazol típusú gyógyszerek szedése esetén a lenövés várható befejeződése előtt 2-3 hónappal befejezzük a kúrát. A gyógyszer által felépített „gombaellenes védőgát” a szedés befejezése után három hónapig hatásos!

Kiegészítő lokális kezelés: e három hónap alatt törekedni kell a köröm kóros maradványának áztatás után történő vértelen eltávolítására. Ilyenkor a beteg körömlemez helyét színtelen gyógyszeres lakkal kezeljük (hetente egy alkalommal).

Ha a gyógyszerek szedése ellenjavallt, akkor esetenként körömleoldással lehet próbálkozni: karbamidos okklúziós kötéssel a kóros köröm felpuhítható és azt a bőrgyógyász vértelen technikával eltávolítja (az ép szakaszra a kenőcs nem hat). A beteg szakasz helyét a páciens a felírt színtelen gyógyszeres lakkal kezeli. Ha a köröm a tövéig fertőzött, akkor a lokális kezelés prognózisa bizonytalan.

Az eredményes kezeléshez fontos az orvos utasítása szerint a környezet fertőtlenítése: cipő, papucs stb. az orvos által felírt formalin oldattal történő kezelése. A formalinnal fertőtlenített ruhát és cipőt használatba vétel előtt 3 teljes napig szellőztessük (ha ezt nem tartjuk be, akkor formalinos kontakt bőrgyulladás miatt újabb bőrgyógyászati konzultáció válhat szükségessé!)

A beteg körmök nyírása közben az olló minden köröm után is fertőtlenítendő.

Körömgombára hasonlít: deformált (szarvszerű) köröm, trauma okozta részleges leválás, pikkelysömörös köröm. A fenti kezelések ilyenkor eredménytelenek.

(Legfinomabb az őzlábgomba kalapja kirántva!)

Körömgomba nagylábujjona kóros szarusodás részben lereszelve

Befertőződés a köröm alá a sérült részbe

A körömszél felől csíkban gyorsan befelé terjedő fertőzés

Nem gomba, dermatoszkóp dönt bevérzés vagy tumor

Kezdődő szarvköröm ismeretlen eredet

Kapitális méret nem tudta saját kezűleg lepedikűrözni a donor

Psoriasis, elemelkedett körömszél olajcsepp tünet

A lenövés láthatóságát, az ép rész határának jelölése segíti

Körömleoldás előtt, az egyhetes kötés eltávolítása utáni status

A kóros körömrész vértelen eltávolítása után.