Gombásodás

Gombásodás

FOLTOS HAJHULLÁS oka trichophytiasis esetén a hajas fejbőrön foltokban – különféle, de nem egyforma magasságban – letöredezettek a hajszálak. A„macskagomba”, vagy más néven „kutyagomba” a gyermekeken előforduló mikrosporiazis, amikor a hajas fejbőrön foltokban egyforma magasságban (1-3 mm) letöredezett hajszálakat látni. A gombásodás foltjai ultraviola fényben foszforeszkálnak. Radikális helyi kezelés (borotválás) és kombinált gombaölő terápia szükséges. Griseofulvin volt a leghatáspsabb gyógyszere (ma csak EU-n kívül kapható!), illetve külsőleg a jód!

KÖRÖMGOMBA esetén a beteg köröm széle elszíneződik, megvastagodik („pudva”),és a folyamat a körömágy irányába terjed, közben a többi körmön is megjelenik (ollóval, zoknival, cipővel is terjeszthető a fertőzés). Kiindulhat lábujjközből, de gyakran a sérült köröm alatt kialakult üregbe kerül be fertőzött fürdővíz (termálfürdők, közös tusolók).

A leírt tüneteket nem minden esetben gomba okozza, hanem lehet pikkelysömör tünete is. El kell különíteni továbbá bevérzéstől, vagy pigmentált bőrdaganattól, szarvkörömtől is. Ebben segít a mikroszkópos és a tenyésztéses gombavizsgálat.

A helyi kezelés csak kezdődő esetekben elégséges. Kivizsgálás eredményének megfelelően indokolt a tablettaszedés, és csak az utolsó fázisban használjuk a gyógyszeres lakkokat, valamint fertőtlenítjük a lábbeliket.

LÁBUJJKÖZI GOMBÁSODÁSsal a legtöbb ember találkozik. Többnyire féloldalt kezdődik, kifejezetten viszkető érzéssel. A fertőzött lábujjköz a szélén gallérszerűen hámlik, viszket, a dörzsölés hatására kisebesedik. Többnyire a lokális fertőtlenítő kezelések elégségesek, de a lábbelik és a zoknik fertőtlenítése is szükséges.

TALPSZÉLI GOMBA esetében a gombásodás hámlása olyan, mintha egy mokaszin helye volna. Zokni és lábbeli közvetítésével terjed, melyek az orvos tanácsa szerint fertőtlenítendők, vagy esetleg lecserélendők. Ha a gyulladás széleit hólyagocskák veszik körül: ez a gombára kialakult allergiás reakció a szervezet védekezésének a jele, a dyshidrosis (ekcéma). Terápia: fontos a megfelelő gyakorisággal végzett kombinált lokális kezelés. A belső gyógyszerszedés – laboratóriumi kontrollálással – a mélyebb hámrétegeket mentesíti a gombaspóráktól. Fontos a környezet fertőtlenítése az orvos javaslatának megfelelően.

NAPGOMBA főleg nyáron látható a strandoló embereken. Különféle színű, kisebb foltocskák csoportja látható a felsőtesten. Fehér bőrön előbb rózsaszínű, majd barna színű foltocskákat látunk. Barna bőrön többnyire csak a gomba foltjainak a helyét láthatjuk, amikor az már lehámlott. A gyakori kiújulás lehet az elégtelen, vagy hiányos kezelés eredménye.. Flukonazollal egészítjük ki a lokális kezeléseket. Gondolni kell a ruházat és a környezet fertőtlenítésére is! – A fehér foltok csak lassan tűnnek el, a gomba toxinja a pigmentálódást gátolja és napoztatás is csak óvatosan szabad. – Kerülendők a fekvő szolárium és a konditermek sporteszközei, mint fertőzőforrások.

MACSKAGOMBA” A gyermekeken előfordulhat a mikrosporiazis, azaz „macskagomba”, vagy más néven „kutyagomba”. A hajas fejbőrön foltokban egyforma magasságban (1-3 mm) letöredezett hajszálakat látni. A gombásodás foltjai ultraviola fényben foszforeszkálnak. Radikális helyi kezelés (borotválás) és kombinált gombaölő terápia szükséges.. A belső gyógyszerszedés – laboratóriumi kontrollálással – a mélyebb hámrétegeket mentesíti a gombaspóráktól. Fontos a környezet fertőtlenítése az orvos javaslatának megfelelően.

KOKÁRDA ALAKÚ GOMBA rajzolatot látunk a trichophytiasis esetén, mely a testen gyorsan növekeszik. A pontos kórelőzmény felvétele és a látott kép egybevetése diagnosztikus. A hajas fejbőrön foltokban – különféle, de nem egyforma magasságban – letöredezettek a hajszálak. Terápia: fontos a megfelelő gyakorisággal végzett kombinált lokális kezelés. A belső gyógyszerszedés – laboratóriumi kontrollálással – a mélyebb hámrétegeket mentesíti a gombaspóráktól. Fontos a környezet fertőtlenítése az orvos javaslatának megfelelően.

GOMBÁS BETEGSÉGEK TERÁPIÁJA: Fontos a megfelelő gyakorisággal végzett kombinált lokális kezelés. A belső gyógyszerszedés – laboratóriumi kontrollálással – a mélyebb hámrétegeket mentesíti a gombaspóráktól. Fontos a környezet fertőtlenítése az orvos javaslatának megfelelően.

Célzott kezelés: mintavétellel kitenyészthető a kórokozó gomba. Megtudható, hogy melyik gyógyszer lesz hatásos a kezelésben. Nem helyes a drága, helyileg ható készítményekkel „vaktában” próbálkozni, főleg az előrehaladott körömgombásodás esetében.

A gyógyszerszedés időtartama alatt alkoholos ital fogyasztása ellenjavallt! Körömgombásodás esetén csak friss, normál értékű laborlelet esetén lehetséges a gyógyszer szedését megkezdeni! A vérképet, a máj – és vesefunkciókat az első hónap végén újabb vérvétellel ellenőrizzük. Ha emelkedett értékeket találunk, akkor a gyógyszer adását megszakítjuk. A kóros értékek normalizálódása egy hónapon belül várható. Nagyobb eltérés esetén a beteget belgyógyászhoz irányítjuk, szerencsére erre igen ritkán volt szükség praxisomban.

A gombásodás egyre eredményesebben gyógyítható!

Leggyakoribb a lábujjközi gombás hámlás erősen viszket

Talp felől jól látható a felmaródás a széli hámgallérral

Mokasszin tünet

Kiterjedtebb napgomba

Kiterjedt altesti folyamat....

...mely a köldököt is érinti, háttérben cukorbetegség

Napgomba kezdődik

Ami tilos! Steroid-tól a folt tele lesz piros kiütéssel a gomba virágzik

Kokárdagomba

Gyógyul,halványodik kezelést irritáció komplikálta