Anyajegyszűrés, bőrdaganatok, tanácsadás

anyajegyszűrés bőrdaganatok tanácsadás...

ANYAJEGYSZŰRÉS:

Évente, nagyszámú képlet esetén fél évente a bőrgyógyászaton történik. Ennek köszönhetően a festékes bőrrákok 50 %-át hazánkban ki tudjuk szűrni!

A testünkön lévő növedékek, vagyis a bőrdaganatok esztétikai, irritációs és lelki okokból is zavarnak minket. A vírusos növedékekről másutt szólok. Az anyajegyek kisebb része látható születéskor, de a többi anyajegy kezdeménye is már ott van, ahol később megtaláljuk (csak szabad szemmel még nem láthatók). Más növedékek a sugárzás és egyéb tényezők okozta károsodások következtében alakulnak ki. Nem mindegy, hogy a növedék jóindulatú, vagy rosszindulatú. Nagyon fontos a pontos kórelőzmény: értékelni kell a változást (színben, méretben) a páciens véleményével összevetve. Az ok nélküli viszketésnek is jelentősége van. „

A Delta 20 dermatoszkóppal – belső megvilágítású bőrmikroszkóppal –jól át lehet tekinteni kb 2-3 mm vastagságban a bőrben lévő pigmentáció eloszlását. Láthatjuk, hogy ép-e, vagy sérült-e a növedék. A méreteit tizedmilliméter pontossággal leolvashatjuk, értékeljük a szimmetriáját és a növedék határait. Felismerjük a pigment hálózatot, annak elváltozásait, az egyes struktúrákat, és értékeljük a színeket. Ez a vizsgálat ugyan bizonyos fokig szubjektív, de a végső értékelés objektív irányt mutat! A döntésben segít a daganatos score kiszámolása, melyet asszimetriát mutató szín- és szerkezetgazdag növedék esetén javasolt elvégezni. A dermatoszkópia segítségével nagy biztonsággal eldönthető a további teendő: biztosan jóindulatú esetben nem szükséges – manapság divatos kifejezéssel élve – beavatkozni.

Ha a dermatoszkópos vizsgálat alapján nem lehet továbblépni (pl.: nehezen értékelhető a sebes, varral fedett anyajegy”), akkor a páciens vizsgálatát 2 hét, majd 1, 3, 6 és 12 hónap múlva megismételjük.

BŐRDAGANATOK:

I.BASALIOMA:Jóindulatú” bőrráknak nevezzük a basaliomát. Ez szövettani értelemben rosszindulatú daganat, de áttétet gyakorlatilag nem képez (illetve szakirodalmi ritkaság az áttétet képező basalioma), tehát viselkedése gyakorlatilag jóindulatúnak számít. De amennyiben nem operálják meg, átalakulhat idővel ténylegesen rosszindulatú daganattá. Bőrgyógyászati szakvélemény alapján sebészeten, biztonsági zónával távolítják el (in toto= egészben, amit a szövettani feldolgozás igazol), ritkán újul ki. A napsugárzástól károsodott bőrterületen több gócban is kialakulhat. Az orr és a szemek közelében, az erek, idegek mentén mélyre tud terjedni. A terápiás röntgen besugárzás következtében kialakult un. „röntgenbőrön” évtizedekkel később is kialakulhat „bőrrák”.

A laphámrák rosszabb indulatú, áttétet képezhet. Az ellenőrzése kapcsán évente részletes átvizsgálás történik a bőrgondozóban. Öt évig kell ellenőrizni a pácienst.

II.MELANOMA: Az anyajegy kezdődő elfajulását (diszplázia) látva a beteg onkológiai centrumban történő vizsgálatát javaslom. Melanóma gyanúja esetén onkológiai centrumban SÜRGŐS vizsgálat indokolt. Ha műtétre kerül sor, mintavétel nem történik. A daganatot egészben távolítják el, a megfelelő biztonsági zónát betartva. Az eltávolított növedéket szövettani vizsgálattal teljes egészében értékelik.

Ha a szövettani diagnózis melanóma, akkor a beteg gondozása onkológiai centrumban folytatódik. Sok múlik azon, hogy idejében történt-e a műtét. A növedék méretéből, vastagságából önmagában nem lehet teljes biztonsággal következtetni a továbbiakra. Nem jó jel, ha a melanóma előzetesen növekedett és rendszeresen viszketett (aktivizálódott, „megmozdult”). Szerencsére egyre fejlettebbek a vizsgálati és a terápiás lehetőségek, a biológiai válaszmódosító terápia is egyre reménykeltőbb.

JÓINDULATÚ NÖVEDÉKEK

Egy részük hajlam alapján képződik, más részüknél a napsugárzás játszik szerepet a keletkezésükben.

A leggyakoribb elváltozások:

  1. Sugárzás okozta keratozis

  2. Seborrhoeás verruca

  3. Keratoma

  4. Keratoacanthoma

  5. Bőrszarv (Cornu cutaneum)

  6. Éranyajegy (rubin-naevus)

Az előrehaladott esetek sebészeti megoldást igényelnek.

NAPOZÁSI TANÁCSOK:

Használjunk a bőrünknek megfelelő gyógyszertári fényvédő készítményeket, mert ezek vízállók és izzadtságállók. Vannak színezett készítmények, melyek egyúttal sminkként is szolgálnak. Vegyük figyelembe a napozás teljes időtartamát, a várható UV-hatást, amely tiszta és felhőtlen időben extrém értékű lehet. FONTOS: ahol a napsugár derékszögben ér, ott a maximális dózist kapjuk. Még az öltözőben kenjük be magunkat a fényvédővel, mert a fizikai fényvédők (az a bizonyos „plusz”) nem hatnak azonnal! Érzékeny bőrű embernek egy fél óra késlekedés már bőrpírt eredményezhet!

A gyermekkori napégések (a fiatal felnőttkori esetek is!) a későbbiekben a szeplőket szaporítják. A leégések növelik a korral járó növedékek számát is. A túlzott napimádat sietteti a bőr öregedését, és a szolárium sem veszélytelen a daganatképződés szempontjából.

A bőr nem felejt.

Figyeljük szeretteink bőrét, legfőképpen a hátát, mert azt saját magunk nehezen láthatjuk.

Az én jelszavam:

Inkább egy felesleges vizsgálat, mintsem egy elmaradt vizsgálat!”

A jóindulatú daganatok is tudnak viszketni, és növekedni is! Félelmeinket jobb minél előbb tisztázni, bízzuk a diagnózist az orvosra és ne aggodalmaskodjunk!

Noduláris-anyajegy

Megtévesztő, jóindulatú egy hal kiharapta az anyajegy közepét

Halo naevus, a pigment felszívódása normál jelenség

N.striatus, az anyajegy egy bőrszegmentumban helyezkedik el

Talpi anyajegy

Megtévesztő, jóindulatú, normál esetben a pigmentrajzolat a barázdákban helyezkedik el.

Rubin Naevus, éranyajegy hemangioma

Napsugárzás okozta keratózis

Keratózis képe

Kisebb szeborreás szemölcs (jóindulatú)

Szarucsapok szaruciszták és/vagy cerebriform rajzolat

Keratoacanthoma, jóindulatú növedék